Voor gezonde tanden
Get Adobe Flash player

Veel gestelde vragen

Prijs
Een wortelkanaalbehandeling vergt veel tijd. Bovendien wordt er gebruik gemaakt van speciale, kostbare instrumenten en apparatuur. Daardoor liggen onze tarieven hoger dan de ziekenfondstarieven en kost de gemiddelde behandeling ongeveer tussen 200 en 500 euro, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad en tijdsduur. We zijn er van overtuigd dat we u zo de beste kwaliteit kunnen leveren. Afwijkingen naar boven of beneden zijn mogelijk. Het trekken van een tand of kies en het daarna vervangen ervan, door een brug of een implantaat, kost echter veel meer.

U betaalt na de behandeling. Volgende betaalmiddelen zijn mogelijk: cash, bancontact of maestro (pinnen).

Getuigschriften
Als Belgisch patiënt krijgt u een getuigschrift voor het ziekenfonds mee.

Als Nederlands patiënt krijgt u een tandartsspecificatieformulier mee zodat u de behandeling bij uw verzekering kan declareren. We hanteren de uniforme particuliere tarieven en codes (UPT). Afhankelijk van uw polisvoorwaarden wordt onze behandeling in meer of mindere mate door uw verzekeringsmaatschappij vergoed.

Duur
Aangezien het om een precisiebehandeling gaat, kan de duurtijd van de behandeling variëren van één uur tot twee uren, afhankelijk van de moeilijkheidsgraad (een herbehandeling, verwijderen stift, afgebroken instrument, enz.). Het merendeel van de behandelingen worden in één zittijd afgewerkt. Sommige behandelingen zullen een tweede zittijd vragen.

Waarom ben ik doorverwezen?
Een wortelkanaalbehandeling is technisch gezien een moeilijke behandeling. Uw tandarts kan in een groot deel van de gevallen de behandeling zelf uitvoeren. Er zijn echter een aantal situaties en moeilijkheden die om een tandarts-endodontoloog vragen. Enkele voorbeelden hiervan zijn: moeilijke anatomie, herbehandelingen, afgebroken instrumenten, ed..

Kan ik tijdens en / of na de behandeling pijn hebben?
U wordt plaatselijk verdoofd zodat u tijdens de behandeling pijnvrij zal zijn.
Een wortelkanaalbehandeling geeft over het algemeen weinig napijn. Indien u al pijn had, zal deze niet onmiddellijk verdwijnen. Met pijnstillers kan deze pijn echter voldoende onderdrukt worden. De pijn kan gedurende een vijftal dagen aanhouden.

Leidt de behandeling altijd tot genezing?
Als er op de röntgenfoto nog geen ontsteking zichtbaar is, is het slaagpercentage van een goed uitgevoerde wortelkanaalbehandeling 95%. Wanneer er wel een ontsteking zichtbaar is op de röntgenfoto, zakt het slaagpercentage naar 85%. Zijn er andere complicaties aanwezig, dan zal het slaagpercentage nog lager zijn.

Wat als de ontsteking na de wortelkanaalbehandeling niet geneest?
Indien de ontsteking na de wortelkanaalbehandeling niet geneest dan ligt dit vaak aan de wortelpunt waar bacteriën op onbereikbare plaatsen kunnen overleven. Een kleine chirurgische behandeling kan hier dan een oplossing bieden. Tijdens de ingreep wordt het ontstoken weefsel verwijderd en vaak wordt de wortelpunt daarna afgesloten met een vulling.

Zwangerschap
In principe vormt dit geen problemen. Wij vragen u dit wel op voorhand te vermelden zodat u bij het nemen van de röntgenfoto’s u extra beschermd zal worden.

Autorijden
U wordt enkel plaatselijk verdoofd waardoor het zeker mogelijk is om na de behandeling zelf terug naar huis te rijden.

Is het mogelijk om op voorhand een kostenraming te bekomen?
Aan al onze patiënten uit Nederland vragen wij bij het maken van de afspraak het e-mailadres, zodat wij een kostenraming van de voorgestelde behandeling door kunnen mailen. Hiermee kan de patiënt informeren bij zijn/haar verzekering of deze behandeling vergoed zal worden.